Wat is de HotPot?
 
De HotPot is een soort oventje dat in de magnetron gebruikt wordt voor het smelten van glas. De HotPot is verkrijgbaar in twee verschillende formaten: de Standaard met een binnenmaat van 7 cm diameter en de Maxi met een binnenmaat van 11 cm diameter. De  HotPot is gemaakt van bio soluble fibre. Een uiterst licht vezelmateriaal. Het deksel van de HotPot heeft een speciale coating aan de binnenkant waardoor in een magnetron een temperatuur van ongeveer 900° C kan ontstaan. Bij deze temperatuur is het mogelijk glas te smelten. De HotPot wordt vooral gebruikt om sieraden van glas te maken.
 
                                                                    Afbeelding invoegen
Hoe werkt het?
 
In de eerste plaats heb je een magnetron nodig. Het hoeft geen grote te zijn en ook geen dure. Wel belangrijk is dat de magnetron zoveel mogelijk verschillende wattages kan instellen. De HotPot mag niet direct op de glasplaat geplaatst worden, maar moet op de bijgeleverde keramische blokjes gezet worden.
 
Dan wordt het glas gesneden. Het is het beste om daar geen oliegevulde glassnijder voor te gebruiken, omdat vet op het glas vlekken tot gevolg kan hebben.
 
Een stukje fiberpapier en keramisch vilt worden op de bodem van de HotPot gelegd. Daarop wordt het glaswerkje gelegd. Dit kan uit verschillende lagen bestaan. Vervolgens wordt de HotPot in het midden van de magnetron gezet.
 
Zodra duidelijk geel/oranje licht uit het gaatje in het deksel van de HotPot komt, kan de het deksel (met ovenwanten!!) een klein stukje opgetild worden om de graad van smelten te bekijken. Als je denkt dat het glas voldoende gesmolten is - er zijn verschillende gradaties - kun je de HotPot uit de magnetron nemen en op een tegel of iets dergelijks af laten koelen.
Het duurt zo'n 1 tot 2 uur voordat het glas voldoende afgekoeld is om de HotPot te verwijderen.
Dan wordt het glas schoongemaakt en klaar is uw sieraad.