Wat is glas?
De voornaamste grondstoffen van glas zijn kiezelaarde, soda en kalk. Deze grondstoffen worden samengesmolten om glas te krijgen. De kleuren ontstaan doordat natuurlijke metaaloxiden worden toegevoegd aan de basisgrondstoffen. Het vervaardigen van glas is een ingewikkeld proces, waarbij constant met het basisrecept geƫxperimenteerd moet worden om de beste soorten glas te krijgen in een scala aan variƫteiten.
Glas werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt in Egypte, voor sieraden. Daarna waren het de Romeinen die glas gebruikten om openingen in hun huizen te dichten. In eerste instantie was alle glas doorschijnend en pas toen het glas zich verder ontwikkelde was er sprake van doorzichtig glas.
Wat is glas-in-lood?
In de middeleeuwen werd het glas in lood gezet, voor het eerst in Frankrijk. Dit gebeurde voornamelijk in kerken met kerkelijke afbeeldingen. Voor het maken van een groter raam was het noodzakelijk om dit in lood te zetten, omdat men nog geen grote ramen kon maken van glas.
Het hoogtepunt van de glas-in-loodkunst lag in de 13e en 14e eeuw.
In de 16e eeuw, tijdens de Reformatie, werd glas-in-lood vaak vernietigd, omdat de ramen als te overdadig werden beschouwd en niet hoorden bij de ingetogen levenshouding van de protestantse kerk.
Na deze moeilijke periode voor de glaskunst, waarin vele kunstwerken werden vernietigd, vond een kleine opleving plaats. Nu werden de kunstwerken echter voornamelijk gemaakt voor adel en burgerij. Het glas werd beschilderd met email en werd daardoor dof en ondoorzichtig.
In Amerika vond Louis Comfort Tiffany eind 19e eeuw de techniek van het omwikkelen van glas met koperfolie uit, de tiffany-methode. Met deze methode werden vele lampenkappen gemaakt, die eenieder wel kent.
In de 20e eeuw werd glas-in-lood weer populairder, niet alleen voor religieuze afbeeldingen, maar vooral ook voor particulieren en bedrijven. Zij gebruikten het glas-in-lood werk om een eigen accent te geven aan hun huizen of bedrijfsgebouwen.
Nu, in de 21e eeuw, is glas-in-lood volledig ingeburgerd. Er zijn overal ateliers ontstaan en er worden cursussen gegeven. Het is mogelijk deze glaskunst als hobbyist en als beroep uit te oefenen. Als hobbyist zul je er echter wel van doordrongen moeten zijn dat het een dure hobby is, vooral als je gebruik wilt maken van alle gereedschappen die je het werk kunnen vergemakkelijken. Een optie is dan ook om gebruik te maken van de zogenaamde inloopmiddagen/-avonden, die diverse ateliers aanbieden. Je kunt dan gebruik maken van alle gereedschappen die in het atelier aanwezig zijn zonder er zelf in te hoeven investeren.
Hoe werkt het?
Alles begint met een ontwerp. Dit ontwerp wordt omgezet in een patroon op ware grootte, waarop de gewenste glassoorten zijn aangegeven. Nadat het patroon goed bevonden is, wordt begonnen met het snijden van het glas. Indien nodig, worden de glasstukken geslepen met de slijpmachine. Vervolgens worden de stukken glas "in het lood gezet", d.w.z. het patroon wordt in elkaar gezet. Daarna worden de kruisingen gesoldeerd, de loodnaden dichtgestreken, gekit en eventueel een patina aangebracht. En klaar is het werkstuk!
Uiteraard klinkt dit allemaal simpeler dan het in werkelijkheid is. Voordat een werkstuk werkelijk gereed is, is er een behoorlijk aantal uren overheen gegaan. Dat is ook de reden dat de glas-in-lood werkstukken relatief duur zijn.